فراخوان هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی

 

فراخوان هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی

بخش ( آزاد)مهر ماه 1391(مریوان ) - بخش (اصلی) اردیبهشت 1392(تهران )

 

مقدمه

خدا را شاکریم که فرصتی دست داده است تا با همکاری و همدلی همه دلسوزان عرصه هنر کشور خصوصا هنرناب و بی بدیل تئاتر بتوانیم فصلی جدید را در برپایی جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی ایران آغاز کنیم.

بی شک ارتباط صمیمی و بی واسطه هنر نمایش با مخاطبین یکی از مهم ترین ویژگی های این هنر کهن و شاید اثر گذارترین آن باشد، این ویژگی در نمایش خیابانی به دلیل ظرفیت های منحصر به فردش دو چندان مجال بروز و ظهور می یابد. آن‌جا که نمایش به میان مخاطبان می آید و ایشان را با موضوع و اتفاقات خویش همراه می سازد.

بی‌گمان اثرات اجتماعی، درمانی، تربیتی، آموزشی، تفریحی و ... نمایش خیابانی سال هاست که پژوهشگران و محققان عرصه های فرهنگ، هنر، جامعه شناسی، رفتارشناسی ، روان شناسی و علوم مختلف را مجذوب خود ساخته است. اساتادان برجسته‌ی این هنر درکشورهای مختلف جهان هر روز به ‌دنبال ابداع و خلق شیوه ها و سبک های نوینی در راه ارتقا و تعالی کارکرد این مقوله فرهنگی و اجتماعی توانمند هستند و هر روزه مکان های تازه ای برای اجرا و تقابل این هنر با مخاطبین خود که همانا مردمان جوامع مختلف اند انتخاب و آزموده می شود.

اداره کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، انجمن هنرهای نمایشی ایران ودفتر تئاتر خیابانی کشور با مشارکت اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان کردستان هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی ایران را با نگاه به گذشته و بر پایه تجربیات سالیان پیش چشم انداز همت ، توان ، خلاقیت و شور و نوآوری جوانان هنرمند این عرصه با شرایط و ضوابط ذیل و در دو بخش ( آزاد ) و ( اصلی ) برگزار می کند. باشد که در سایه توجهات حق تعالی و حضرت ولیعصر (عج ) و تلاش روز افزون همکاران در حوزه های مدیریتی و هنری گامی موثر در مسیر ارتقا این هنرناب برداشته شود.

 

 «به ادامه مطلب بروید.»



 

رویکردهای تخصصی جشنواره

- حرکت در مسیر دستیابی به تئاتر ملی ( تولید ملی ).

- تثبیت تئاتر حرفه ای کشوربا تکیه بر شعار ( حمایت از کار و سرمایه ایرانی).

- تنوع در ارائه شیوه های گوناگون نمایش خیابانی.

- توجه به دستاوردهای جدید علمی و هنری دراجراهای تئاتر خیابانی.

- تعامل تکنیکی و اجرایی با گروه های خارجی.

- سهولت اجرا در فضا های دائمی تئاتر خیابانی در سراسر کشور و توجه ویژه به مخاطب عام به عنوان مهمترین سرمایه تولید تئاتر.

- حفظ و تحکیم ارزش ها و معاریف الهی در قالب هنرهای نمایشی در حوزه تئاتر خیابانی.

 

رویکردهای مضمونی

- تاریخ انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن.

- دفاع مقدس، مقاومت و بیداری اسلامی.

- توجه به فرهنگ ملی و تاریخ ایران و اسلام.

- توجه به ادبیات کهن و معاصر ایران.

- توجه به منزلت و کرامت انسانی و بهره گیری از فضائل معنوی و اخلاقی.

- پرداختن به مسائل و معضلات اجتماعی و فرهنگی جامعه.

- توجه به شیوه های خلاقانه و نگاه های نووهنرمندانه به مضامینی همچون ترویج فرهنگ صلح و دوستی بین ملت ها احترام متقابل به حقوق انسانی و...

- توجه به بحث آموزش و پرورش استعداد های جوان ( نمایش خیابانی برای کوکان ونوجوانان).

- پرداختن به حقوق کودکان و نوجوانان درجامعه.

- توجه به فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی، فرهنگ ایثار و شهادت، عفاف و حجاب.

- تحکیم بنیان های خانواده، روابط سالم اجتماعی، مضرات دخانیات و اعتیاد و خطرات و تهدیدهای بیگانگان.

 

ارکان جشنواره:

الف ) "بخش آزاد و عمومی " - زمان برگزاری مهر ماه سال 1391

مکان برگزاری: شهر مریوان

ب) "بخش اصلی و مسابقه بزرگ " - زمان برگزاری اردیبهشت ماه سال 1392

مکان برگزاری: تهران

 

توضیح ارکان جشنواره:

• بخش (آزاد)-این بخش در مهرماه سال 1391 و در شهر مریوانبرگزار می شودو در واقع بخش آزاد و عمومی جشنواره و بازار تئاتر خیابانی است،گروه های حاضر دراین بخش دو برابر ظرفیت بخش (اصلی)به دبیرخانه جشنواره معرفی می شوند گروه های حاضر دراین مرحله برای راه یافتن به بخش (اصلی– مسابقه بزرگ ) باید حد نصاب امتیازراازهیات داوران کسب کنند. بخش ( آزاد ) خود دارای بخش‌های مختلفی چون (1- " متقاضیان مسابقه ایران"، 2- "متقاضیان مسابقه بین الملل"، 3- " متقاضیان بخش کودک و نوجوان"، 4- " آیینی و سنتی"، 5- "کارگاه های آموزشی و نشست های تخصصی") است.

نکته1 : حضورگروه ها در بخش (آزاد) تضمینی برای راه یافتن به بخش (اصلی ) که اردیبهشت ماه 1392در تهران برگزار می شود نیست.

نکته 2 : تنها گروه هایی به بخش (اصلی) راه خواهند یافت که در بخش (آزاد و عمومی ) حضورداشته باشند و توسط هیات داوران آثارشان بطورزنده ارزیابی و انتخاب شوند (ارزیابی تکنیکی، مضمونی و محتوایی) این گروه ها پس از اعلام در مراسم اختتامیه معرفی می شوند و (دیپلم افتخار و مجوز حضور در بخش اصلی و مسابقه بزرگ ) را دریافت خواهند کرد.

- بخش(اصلی)– این بخش به صورت رقابتی(رقابت بزرگ ) دراردیبهشت ماه سال 1392 و در تهران برگزارمی شود –در این بخش ارزیابی تخصصی در حوزه های بازیگری – کارگردانی – طرح وایده و... انجام می شود و به نفرات و گروه های برتر هر بخش (1- مسابقه ایران، 2- مسابقه بین الملل،3- مسابقه کودک و نوجوان )تندیس جشنواره –دیپلم افتخار، لوح تقدیر و مبالغی به شرح زیر اهدا می شود .

- گروه اول هر بخش تا سقف هشت میلیون تومان.

- گروه دوم هر بخش تا سقف پنج میلیون تومان.

- گروه سوم هر بخش تا سقف سه میلیون تومان.

نکته 1: ستاد برگزاری جشنواره به گروه های راه یافته به بخش (اصلی - مسابقه بزرگ ) تا سقف چهار میلیون تومان کمک هزینه حمایتی پرداخت خواهد کرد.

نکته 2: دبیر خانه جشنواره طی یک برنامه منسجم به آثار پذیرفته شده در مرحله نخست ( آزاد ) که به بخش (اصلی – مسابقه بزرگ) راه پیدا نکرده اندهمزمان با برپایی بخش (اصلی– مسابقه بزرگ ) در استانهای خود و در صورت امکان استان های متقاضی اجرای عمومی خواهد داد.

 

شرایط حضور در بخش های مختلف جشنواره

الف) متقاضیان بخش مسابقه‌ ایران:

1- الویت انتخاب آثار در این بخش با نمایش هایی است که متناسب با فرهنگ ملی و بومی باشد. بهره گیری از شیوه های نمایش ایرانی – تجربه های نو و ساختار اجرایی نوین تئاتر خیابانی مهمترین نکته درانتخاب آثار این بخش است.

2- نمایش های این بخش نباید پیش از این در هیچ جشنواره ای شرکت کرده باشند.

3- به آثار پذیرفته شده در این بخش به تشخیص کمیته انتخاب تا سقف دو و نیم میلیون تومان کمک هزینه پرداخت خواهد شد.

4- به منظور توجه به ترویج و گسترش اجراهای تئاترخیابانی درمکان های عمومی(اماکن دائمی اجرای عمومی تئاتر خیابانی ) ، نمایش های متقاضی بایدقبل از پایان مهلت دریافت آثار بخش ( آزاد ) اجرا شده باشند.( حداقل پنج اجرای عمومی در مکان های عمومی کهدر شهرستان ها توسط ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و در تهران توسط دفتر تئاتر خیابانی تأیید خواهد شد.)

5- آثارمتقاضی حضور در این بخش یا بطور زنده مورد ارزیابی هیأت انتخاب قرار می گیرند و یا از طریق فیلم بررسی می شوند ( آثار تهرانی بطور زنده دیده می شوند.)

 

 

( چند نکته )

• به دلیل آنکه برخی گروه های نمایشی تهران تا زمان اعلام شده در فراخوان امکان اجرای عمومی رانخواهند داشت این گروه ها می توانند طرح نمایشی خود را ( در سه نسخه تایپ شده به همراه فرم پر شده تا تاریخ 1391/4/10 ) برای بررسی به دبیر خانه جشنواره ها ارائه نمایند. لیکن الویت انتخاب با آثاری است که اجرای عموم شده باشند.

• آثار منتخب این بخش جشنواره ( بخش آزاد ) از سوی هیأت داوران برای حضور در بخش اصلی مسابقه بزرگ به دبیرخانه هفتمین جشنواره بین اللملی تئاتر خیابانی معرفی خواهند شد.

ب) متقاضیان بخش مسابقه بین الملل :

در این بخش ستاد جشنواره در نظر دارد ازگروه های نمایشی شناخته شده خارجی برای اجرا در جشنواره دعوت به عمل آورد تا در کنار گروه های ایرانی به رقابت بپردازند.

1) در این بخش اولویت انتخاب با آثاری است که متناسب با فرهنگ انسان دوستی، صلح خواهی و مهر پروری بین ملت ها و همچنین با بهره گیری از تکنیک های روز و شیوه های نوین اجرای تئاتر خیابانی تولید شده باشند.

2) نمایش هایی که با موضوعات بیداری ملت ها درمقابله با ظلم، دفاع از محرومان و ستمدیدگان جهان و مبارزه با استکبار و استثمار باشند مورد توجه قرار خواهند گرفت.

3) در این بخش آثار متقاضی به‌طور زنده یا از طریق فیلم بررسی و انتخاب می شوند.

4) آثارمنتخب این بخش (بخش آزاد ) از سوی هیأت داوران برای حضور ( در بخش اصلی - مسابقه بزرگ) به دبیرخانه هفتمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی معرفی خواهند شد.

 

( چند نکته)

• در این بخش از سوی مرکز ملی تئاترکودک و نوجوان ایران (اسیتج) تندیس، لوح تقدیر و جایزه نقدی به گروه برتر که با موضوع کودک یا نوجوان در جشنواره حضور یافته اهدا می شود.

• به آثار ایرانی حاضر در بخش بین الملل تا سقف سی میلیون ریال به تشخیص ستاد برگزاری جشنواره کمک هزینه پرداخت خواهد شد. (آثار ایرانی متقاضی دراین بخش صرفا دربخش مسابقه بین الملل ارزیابی می شوند)

ج) بخش نمایش های آیینی و بومی–محلی

ستاد برگزاری جشنواره به جهت اهمیت دادن به آیین های نمایشی و سنن و فرهنگ ایرانی اسلامی تا سقف 5 اثر از میان نمایش های خیابانی آیینی و سنتی متقاضی که با نگاه وشیوهای خلاقانه و با تکیه بر تحقیق و پژوهش رسوم و فرهنگ وبوی تولید شده باشند را در این بخش خواهند پذیرفت.

 

(چند نکته )

• از نمایش های این بخش به تشخیص دبیرخانه جشنواره تا سقف دو میلیون تومان حمایت می شود.

د) بخش کودک یا نوجوان

ستاد برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی به دلیل اهمیت دادن به تئاتر کودک و نوجوان به عنوان یکی از گونه های زیر بنایی و آینده ساز و توجه به ابعاد آموزشی ، تربیتی و اخلاقی هنر نمایش بر اساس سنن و فرهنگ ایرانی اسلامی نمایش های خیابانی با موضوعات کودک یا نوجوان را با همکاری دفتر تئاتر کودک ونوجوان مرکز هنرهای نمایشی و مرکز بین المللی تئاتر کودک و نوجوان( اسیتج ملی ایران) که با نگاه به شیوهای خلاقانه و با تکیه بر تحقیق و پژوهش در حوزه تئاتر خیابانی کودک یا نوجوان تولید شده باشند را در این بخش خواهد پذیرفت.

منتخبین این بخش برای حضور در بخش (اصلی مسابقه بزرگ )به دبیرخانه جشنواره معرفی خواهند شد.

 

 چند نکته

• گفتنی است هزینه های اعزام گروههای کودک و نوجوان این بخش (آزاد و عمومی ) به مریوان بطور مشترک با همکاری مرکز ملی اسیتج و دبیرنامه جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی پرداخت خواهد شد.

• در این بخش آثار حائز شرایط به بخش ( اصلیمسابقه بزرگ )به دبیر خانه جشنواره معرفی می شوند تا در صورت تشخیص دبیرخانه جشنواره این بخش نیز به صورت مسابقه برگزار شود.

• مرکزملی اسیتج ایران گروه برگزیده بخش کودک و نوجوان را در مرحله دوم جشنواره (اصلی - مسابقه بزرگ ) جهت اعزام به یک فستیوال بین المللی مورد حمایت قرارخواهد داد.

ه) بخش کارگاهای آموزشی و نشست ها

به منظور معرفی و آشنایی با ویژگی های تئاتر خیابانی و سبک و شیوه های اجرایی نوین کارگاه های آموزشی (علمی و عملی ) توسط استادان شناخته شده ایرانی و با دعوت از مدرسان بین اللملی در ایام برگزاری جشنواره در مرحله نخست (بخش آزاد و عمومی ) ویژه‌ی گروه های شرکت کننده در جشنواره برگزار می کند . همچنین در این بخش از برخی مدیران جشنواره ها و تئاترهای خارجی برای انتخاب و دعوت از نمایش ها به رویداد های بین المللی دعوت خواهد شد.

مقررات عمومی جشنواره

1- هرهنرمند صرفا می‌تواند متقاضی حضور در یکی از بخش های جشنواره باشد.

2- ستاد جشنواره نظر به مشکلات پیش بینی نشده برنامه¬ریزی و تنظیم جدول اجراهای جشنواره هیچ تعهدی نسبت به هماهنگی حضور بازیگران مشترک در اجراهای متفاوت را نخواهد داشت.

3- ارائه اجازه نامه کتبی نویسنده ، مترجم یا ناشر در تمامی بخش¬ها ضروری است.

4- تعیین زمان و مکان اجرای نمایش ها بر عهده ستاد برگزاری و بر اساس امکانات موجود خواهد بود.

5- اسکان و پذیرایی گروه¬های شهرستانی و خارجی پذیرفته شده بر عهده ی ستاد برگزاری است.

6- ستاد برگزاری جشنواره مسئولیتی در قبال ساخت و ساز دکور، دوخت لباس و چاپ مواد تبلیغاتی نمایشها نداشته و صرفا خدمات معمول نصب دکور، آماده سازی صحنه را ارائه می دهد.

7- مدارک ، عکس، پوسترها ، نمایش نامه ها و فیلم های ارسال شده (اعم از پذیرفته شده و پذیرفته نشده) مسترد نخواهد شد.

8- ستاد برگزاری جشنواره به تشخیص کمیته انتخاب آثار در بخش آزاد– عمومی، و بخش اصلی مسابقه بزرگ مبالغ کمک هزینه حمایتی بر اساس موازین زیر را پرداخت می کند.

الف- نیازهای ضروری چون (دکور، لباس و موسیقی ...).

ب- تعداد عوامل اجرایی گروه به منظور تامین هزینه¬های ایاب و ذهاب.

ج- سطح کیفی و تعداد اجراها در جشنواره.

د- مسافت اعزام گروه ها به جشنواره.

9- ستاد برگزاری جشنواره به تشخیص کمیته انتخاب آثار به گروه های راه یافته به بخش (اصلی– مسابقه بزرگ ) کمک هزینه حمایتی تا سقف چهارمیلیون تومان و در بخش آزاد و عمومی تا سقف دو و نیم میلیون تومان پرداخت خواهد کرد.

10- شرکت کنندگان در بخش های مختلف جشنواره با ارسال اثر خود متعهد به پذیرش قوانین و سیاست گذاری های جشنواره هستند، رعایت نکردن این قوانین خصوصاً در زمان بندی جشنواره موجب حذف آثار خواهد شد.

11- چنانچه مواردی در این فراخوان درج نشده باشد موضوع از طریق استعلام علاقه¬مندان حضور در جشنواره و تصمیم ستاد جشنواره اعلام و اجرا خواهد شد.

12- اجرای عمومی تمامی آثار تصویب شده در دستور کار ستاد جشنواره بوده لکن جزو تعهدات جشنواره نخواهد بود.

 

گاه شمار جشنواره:

* مهلت دریافت طرح های نمایشی برای حضور در بخش (آزادو عمومی ) صرفا متقاضیان تهرانی تا1391/04/10

* مهلت دریافت لوح فشرده آثار شهرستانی در بخش ( آزادو عمومی )1391/05/15

* ارزیابی و انتخاب آثار بخش (آزاد ) شهر تهران1391/5/20

* اعلام آثار پذیرفته شده بخش بخش ( آزاد )تا دهه اول شهریور1391

* زمان برپایی جشنواره در بخش (آزاد) نیمه اول مهر ماه 1391

* مکان برگزاری جشنواره در بخش ( آزاد) شهر مریوان.

* زمان اعلام نتایج نهایی منتخبین بخش ( اصلی– مسابقه بزرگ ) 20 فروردین 1392

* زمان برگزاری جشنواره بخش اصلی - مسابقه بزرگ نیمه دوم اردیبهشت ماه 1392

* مکان برگزاری جشنواره در بخش (اصلی ) شهر تهران.

*مدارک مورد نیاز

1- ارسال فرم پر شده تقاضای حضور.

2- چهار نسخه لوح فشرده اثر.

3- سه نسخه تایپ شده از طرح نمایش (صرفا متقاضیان تهرانی).

4- یک قطعه عکس پرسنلی با کیفیت از کارگردان.

5- یک لوح فشرده شامل چند عکس با کیفیت از اجرا.

6- تأییدیه‌ی اجرای عمومی از طرف اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ها برای آثار شهرستانی و از طرف دفتر تئاتر خیابانی مرکز هنرهای نمایشی برای آثار تهرانی.

7- خلاصه سوابق کارگردان یا پژوهشگر در یک صفحه تایپ شده.

8- یک صفحه A4 تایپ شده از چکیده آیین برای نمایش های آیینی.

*آثاری که مدارک آنها تکمیل نباشد ثبت نخواهد شد.

* مدارک ارسالی مسترد نخواهد شد.

* متقاضیان تنها مجاز به شرکت در یکی از بخش¬های مسابقه ایران یا مسابقه بین الملل هستند.

* نشانی دبیرخانه

تهران- خیابان حافظ – خیابان استاد شهریار- جنب تالار وحدت- مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی

دبیرخانه دائمی جشنواره ها

تلفن: 66710702-021

5الی 66705101- 021 داخلی 319

www.theater.ir

ایمیل دفتر تئاتر خیابانی :theaterkhiyabani@yahoo.com

فرم تقاضای حضور درهفتمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی

نمایش : ..............................................................

نویسنده : .............................................................

کارگردان : ..........................................................

 

متقاضی حضور در بخش:

1- مسابقه ایران .....................

2- مسابقه بین الملل :................

3- کودک ونوجوان :...............

4- آیینی و سنتی : ....................

سن  .................................................

شهر  ........................................

نام گروه  ..........................................

میزان تحصیلات با ذکر رشته و گرایش

 ..................................................

تلفن:

..................................................

نشانی دقیق

.....................................................................................

نشانی الکترونیکی

.............................................................................

اینجانب

..........................................

با اطلاع کامل و پذیرش مفاد فراخوان هفتمین جشنواره بین - المللی تئاتر خیابانی مدارک درخواستی را ارائه می نمایم.

تاریخ وامضاء